Продължете към съдържанието
 

Какво Представлява Форум Маркетинга?

Форум Маркетинга в България е стратегия за изграждане на връзки, в която обратната връзка към уебсайта ви (заедно с правилния отговор), бива публикувана в онлайн обществото. Това предоставя добро SEO представяне, тъй като Google обича, когато хората препоръчват даден уебсайт – това го кара го да изглежда по-достоверен и солиден, което от своя страна ви осигурява по-високо SERP класиране.

Ето някои ползи, които можете да очаквате от Форумния Маркетинг България:

 • Здрави профили за обратни връзки
 • По-висока позиция в Google Search
 • По-висока познаваемост на бранда и излагане на продукта/услугата
 • Повишен трафик към уебсайта ви
 • Повече продажби

Крауд Маркетинг срещу Аутрийч Маркетинг

Терминът “аутрийч” се отнася за свързването с блогъри, журналисти, издтели или други достоверни източници, за да напишат материал, който говори за бизнеса ви. Често, това се прави с цел на изграждане на връзки.

Аутрийч може да бъде, както безплатен (писане на статия за вас и договаряне тя да бъде на конкретен уебсайт), така и платена (директно да се заплати на инфлуенсъра).

Крауд маркетинг и аутрийч маркетинг, споделят една обща цел – изграждане на профил с естествени връзки и повишаване на популярността на марката.

Все пак, посредством аутрийч маркетинг, може да разчитате само на няколко източника (тъй като те вероятно биха ви помолили, да напишете дълъг материал и ще ви таксуват голяма сума пари, за обратна връзка към вашия уебсайт).

Крауд маркетинг, по всяка вероятност е опцията на която да заложите, що се отнася до изграждането на обратни връзки, докато аутрийч работи особено добре за популярност на бранда.

Все пак, тези маркетингови тактики се допълват и могат да бъдат използвани заедно, във вашата SEO стратегия.

Важни Неща Които Да Вземете Предвид Когато Работите По Кампания За Обратна Връзка, чрез Форум

Брой посетители и популярност на форума

Връзки от високо посещаеми и популярни сайтове, просто са по-ценни и достоверни в очите на Google. Един добър еталон, биха били 30 хиляди посетители/месец или повече. Това е фактор, при който може да има изключения, тъй като има много малки, но приветливи общности.

Форум Крауд маркетинга, не се отнася само до обратните връзки, но и до това да бъде доведен трафик към уебсайта ви.

Приложимост на вашата ниша

Помнете, не всички обратни връзки са създадени наравно. Има четири различни вида релевантност (що се отнася до качеството на обратната връзка) и те влияят в различна степен, на позицията на уебсайта ви.

 • Обща тема в общ форум – това включва безполезни теми, в които хората се поздравяват
 • Конкретни теми в общ форум – това вече е по-добре, тъй като поне темата отговаря на целевата ви ниша, но не и целия уебсайт
 • Конкретна тема във форум свързан с нишата – Търсим точно това, целият сайт да е свързан с вашата ниша
 • Областен форум (за местни бизнеси) – Тук правим крачка след последния, въпреки че е трудно да се осъществи

“Новост” на форумната тема

Не става дума за гръбнакът на цялата крауд маркетинг стратегия, но все пак става дума за важен проблем, който не трябва да бъде пренебрегван. Ако темата е нова и популярна – това ще се отплати добре, както за целевата аудитория, така и за Google.

Съдържанието на отговора във форума

Разбира се от само себе си, че най-лошото което можете да направите е да сложите една гола обратна връзка, без текст около нея. Винаги трябва да има естествено изглеждащ и добре написан коментар, стоящ преди връзката към сайта ви.

Обратната връзка не трябва да бъде скрита и коментарът ви трябва да бъде част от дискусията.

Dofollow срещу Nofollow

Nofollow връзките могат да бъдат полезни, но уверете се че не всички обратни връзки са от типа nofollow, тъй като няма да подобрят вашата позиция. Целим се към един естествен микс от nofollow и dofollow връзки (50/50).

Всички dofollow връзки са съмнителни за Google и nofollow връзките са все пак връзки, което означава че хората ще кликнат върху тях и ще посетят уебсайта ви.

Google ще използва nofollow атрибут (заедно с “ugc” и “sponsored”) като подсказка, което означава че те все пак биха могли да бъдат индексирани, по преценка на Google.

 • “ugc” (съдържание генерирано от потребител), което обикновено означава, че линкът е коментар, публикуван във форум или блог.
 • Атрибутът “спонсориран” има идеята, да покаже ясно на Google, че даден линк е платен.

Форумен Маркетинг: Спам или Не?

Правилнните кампании за форумен маркетинг, не включват никакъв спам. Спамът е вид действие, което има за цел да повиши позицията ви, без да допринася никаква стойност към страницата.

Форум Маркетинга може да се простира от Черна Шапка (e.g спам, скрити връзки) до Бяла Шапка (изцяло естествено изграждане на връзки, което не предизвиква никакво съмнение в очите на потребителя или търсачките). Взимайки предвид тези неща, можем да сметнем крауд маркетинга, като стратегия Сива Шапка, която може да се превърне в бяла шапка, ако е направена правилно и черна шапка, ако е извършена погрешно.

Кои Са Някои От Начините За Извършване на Кампании По Изграждане на Връзки, чрез Форум?

 • DIY (направи го сам) Почти безплатно, но отнема доста време

 • Фрийланс – Качеството ще варира много и няма да имате толкова контрол

 • Закупуване от специализиран доставчик

Как Да Изберете Правилната Услуга За Изграждане На Връзки За Вашия Бизнес?

 • Случаи и оценки.

 • Цялостен Доклад с всички източници на обратни връзки, техните ключови показатели и текст тип котва и връзките, които са индексирани от Google, иначе те няма да са от полза.

Авторитет или Диверсификация: Кое Трябва Да Поставим На Първо Място?

И двете са важни за вашето SEO и за здравия профил на обратните връзки. Бихме ви препоръчали да имплементирате и двете, отдавайки 20% от вашето портфолио за връзки на авторитет и останалите 80% на диверсификация.

Важни Точки относно Форумния Маркетинг

Въпреки че общественият/форумен маркетинг ще ви помогне, да повишите вашата SERP позиция, не трябва да разчитате само на него. Освен това, трябва да продължите да работите върху вашия технически SEO и този на страницата, както и да имате интуитивна и добре структурирана основна страница, която да конвертира потенциални клиенти, в клиенти.

Винаги поставяйте качеството на първо място, да имате 1000 обратни връзки от нищото, изобщо не е толкова добре, колкото да имате 20, но добре поставени и свързани с нишата връзки.

Не повече от 20% от връзките, ще бъдат изтрити ако сте направили вашата крауд маркетинг кампания, по правилния начин.

Обществен Форум Маркетинг в България

Optimized си партнира с най-добрите експерти във форумния маркетинг, като например Crowdo, за да изгражда връзки, които ще тласнат вашия бизнес нагоре в резултатите на  търсачката на Google.

Форумният Маркетинг в България, е просто една от услугите за качествено изграждане на връзки, които предлагаме. Други услуги са публикуване като гост и адвърториъл.

Всички подробности за нашите услуги по изграждане на връзки, можете да намерите на страницата за услуги за играждане на връзки.

Optimized Marketing

Optimized Web Bulgaria са Персонализирана Агенция с Пълен Набор от Услуги за Дигитален Маркетинг.

 Бизнес Център “Витоша, бул. „Черни връх“ 47, Офис 11, 1407 Промишлена зона Хладилника, София +359 87 797 3418