Продължете към съдържанието
 

Как да класирате вашият онлайн магазин в топ класацията на Google Search

Поставете своя онлайн магазин на първа страница в Google
Губите ли бизнес от конкурентите си? Въпреки че не можем да ги извадим от бизнеса, можем да подобрим значително вашата класация, като ви дадем отличен старт и трафик към вашия онлайн магазин.
Увеличете трафика и постигнете растеж на продажбите

Значението на SEO оптимизация на Онлайн магазин в България е огромно и не бива да се подценява.

SEO за уеб сайтове за електронна търговия е нещо, което много онлайн магазини правят, но то не е приложено правилно, не се следват правилата и не дава резултати. И за съжаление, бизнесите нямат възможността да усетят силата на органичния маркетинг при търсенето.

Оптимизацията за търсачките в електронната търговия (SEO) в България е процес на изкачване в класирането на онлайн магазина в резултатите от търсещите роботи на Google. Трябва да имате технически правилно построен уебсайт, с оптимизирано съдържание и входящи връзки от надеждни уебсайтове, които да доведат до значително увеличение на трафика на уебсайта към вашия магазин за електронна търговия. Това ще доведе до:

 • Повишена видимост, запознаване с бранда / марката и информираност
 • Увеличен трафик, водещ до по-големи реализации и приходи.

За да направите правилно SEO за електронната търговия, ще ви е необходима по една специална страница за всеки продукт, който продавате. Тя е предназначена да привлече трафик от търсачките. Всяка страница трябва да има заглавия, оптимизирани за търсачките, описания на продуктите, метаданни и структура на вътрешната връзка.

Въпреки това, не трябва да забравяте да оптимизирате статичните си, ориентирани към продукта страници на вашия сайт, като например:

 • Начална страница
 • Страница за Нас
 • Страница с често задавани въпроси
 • Страница за връзка с нас

SEO стратегия за онлайн магазини

Ако вече имате уебсайт, в който има 1000 хиляди продукти, SEO за онлайн магазина ще изглежда като огромна задача. За да направите това правилно, ще ви е необходима стратегия за оптимизация на онлайн магазина.

 • Оптимизирайте страниците с категория продукти: Така те ще са много по-малко и можете да се класирате за основните думи за търсене по категория продукти
 • Приоритетни страници с продукти: Започнете с най-популярните или най-печелившите продукти. Потърсете и сезонни продукти, които ще се нуждаят от рекламиране в определени периоди от годините
 • Имайте структуриран подход: Тъй като SEO изисква да отговаряте на много специфични изисквания, трябва да създадете план за избор на ключови думи, добавяне на метаданни, правилно именуване на вашите изображения, добавяне на алтернативни атрибути на изображения и включване на свързани ключови думи, вместо да се занимавате с тази работа по неструктуриран начин. Електронните таблици са жизненоважни, когато правите това планиране
 • Проучете конкуренцията: За да успеете, вашата SEO стратегия за оптимизиране на онлайн магазин трябва да е по-добра от тази на вашата конкуренция. По-специално по-големите конкуренти вероятно вече са положили много работа за оптимизиране на своите уебсайтове и вие можете да се възползвате от това.

SEO Ключови изследвания за Онлайн Магазини

Ефективното изследване на ключовите думи е в основата на ефективната SEO стратегия за електронна търговия. Ще ви е необходим списък с целеви ключови думи, които да насочите към съответната аудитория, която искате да конвертирате във ваши клиенти.

Подходящото изследване на ключовите думи е от решаващо значение за всеки отлайн магазин, тъй като помага в предлагането на точния продукт на подходящата аудитория и в точния момент.

Трябва да изберете ключовите думи за уеб сайта си според търсенията на продукти, които потенциалните ви клиенти използват. Ето два инструмента, които могат да ви помогнат да идентифицирате ключови думи, свързани с продукта:

Amazon предложения

Като един от най-големите уебсайтове за електронна търговия, Amazon е златна мина за ключови думи. Той предоставя списък с ключови думи с поредица от ключовите думи с допълнителни детайли, които са специфични за продукта (long-tail keywords).

Такива ключови думи не само се конвертират по-добре, но и поредицата добавени от тях, с допълнителни детайли също са по-малко конкурентни (long-tail keywords). Можете да започнете проучването на ключовите си думи, като въведете ключова дума, която най-добре описва вашите продукти. Изберете вариант на ключови думи и запишете всички подходящи ключови думи, които могат да бъдат полезни за вашата SEO стратегия за електронна търговия.

Keyword Tool Dominator (Инструмент доминиращи ключови думи)

Този инструмент за ключови думи предоставя най-добрите предложения за търсене от Amazon, Etsy и eBay в една платформа. Когато въвеждате ключова дума за ключови думи, Keyword Tool Dominator (инструментът за ключови думи) ще ви покаже десетки предложения за ключови думи. Тя ви позволява много бързо да намерите ключови думи с допълнителни детайли (long-tail).

Архитектура на уеб сайтове за електронна търговия - онлайн магазини

Архитектурата на уеб сайта ви, влияе пряко върху представянето и класирането му.  Най-добрите платформи за онлайн магазини, включително WooCommerce, Shopify или Magento, използват оптимизиране, което спомага за подобреното представяне на уебсайтовете за електронна търговия – онлайн магазини.

 • Структурата на уебсайта ви за електронна търговия – онлайн магазина, трябва да е опростена, така че връзките да протичат гладко отгоре надолу, в подходящия ред.
 • Оптимизирайте архитектурата на уебсайта, като добавите breadcrumbs. Breadcrumbs са полезни както за уеб дизайнери, така и за SEO експерти. Това помага на Google да разбере по-добре йерархията на уебсайта ви и помага на онлайн посетителите ви. Има три различни вида Breadcrumbs:
  • Location-based Breadcrumbs –  базирани на местоположение – Те подчертават позицията на страница в йерархията на уебсайта. Потребителят може да посети подобна страница, използвайки  bread crumbs базирани на местоположение
  • Attribute-based Breadcrumbs, базирани на атрибути – Те използват конкретна ключова дума или друг атрибут за представяне на уеб страницата. Идеални са за уебсайтове за електронна търговия – онлайн магазини.
  • History-based Breadcrumbs – Тези Breadcrumbs показват пътя, който потребителят е поел към която и да е уеб страница. Те установяват достъп до уеб страницата, чрез различни пътища.
 • Optimize Sitelinks (Оптимизирани връзки към сайта). Google добавя връзки към всеки уебсайт при органично търсене.
 • Поддържайте правилна структура за вътрешно свързване (Internal Linking): Трябва да добавите вътрешни връзки към всяка страница на продукта и да ги свържете към различни страници.

Категория продукти SEO

Страниците с категории за продуктите са много важни за уеб сайтовете, съдържащи онлайн магазин. При правилно оптимизиране на страниците с категории можете да получите висока класация за ключови думи, които могат да генерират вашите потенциални клиенти.

Освен началната страница, вторите най-важни страници на вашия уебсайт – онлайн магазин, са страниците с категории.

Много от по-малките онлайн магазини не могат да се класират в търсенето за отделни страници с продукти, тъй като едни и същи продукти се предлагат и на по-големи уебсайтове, а по-големите сайтове са по-често се класират на първите страници на резултатите от търсенето с Google. Друга причина е, че хората не използват имената на отделните продукти, а търсят по-общи термини.

Как да оптимизирате страниците си с категории продукти

Оптимизирайте своите URL адреси за категория продукти.

Поддържайте URL адресите си чисти, кратки и точни и се уверете, че потребителят може да разбере само от URL адреса за какво е категорията.

Оптимизирайте заглавията на категорията си от продукти.

Познаването на точните ключови думи, които хората използват в заявките си за търсене ще ви помогне да излезете с високо оптимизирани заглавия. Започнете заглавията си с ключови думи и след това добавете името на марката си.

SEO оптимизирайте описанието на категорията на продукта (META description)

Описанието на страницата на категорията, няма пряко влияние върху SEO оптимизацията страницата, но има важна роля за постигане на по-висока честота на кликване (CTR), след като успеете да се класирате на първа страница за тази определена страница.

В описанията на категорията си опитайте да обобщите вашите продукти и предложения. Ако предлагате безплатна доставка, безплатно връщане на стоките и т.н., напишете това в описанието, за да насърчите потребителите да кликнат върху вашия уеб сайт.

SEO оптимизация на Продуктова Категория H1 tag

Страницата с категория трябва да има само един H1 маркер и той трябва да бъде в горната част на страницата. Маркерът H1 може да бъде същият като заглавието на страницата или различен, но все пак трябва да съдържа целевите ви ключови думи.

Под маркера H1 добавете няколко реда съдържание, за да предоставите обобщение на страницата за потребителите и търсачките.

SEO оптимизация на Текстовото съдържание на категория продукт

Текстовото съдържание на продуктовата категория трябва да обобщава продуктите в рамките на тази категория, да има вътрешни връзки към подкатегориите на продуктите (ако съществуват) и връзки към действителни продукти в уебсайта за електронна търговия.

SEO оптимизиране на Изображения на категория продукти

Оптимизирайте вашите изображения / снимки на продуктите за размер и SEO – Задайте правилно ALT текста и също така да използвайте имена, които имат смисъл и се отнасят до съответния продукт / категория.

SEO оптимизация на онлайн магазин за гласово търсене

Гласовото онлайн търсене става все по-популярно. Съсредоточете се върху съставянето на описания на продуктите, които имат разговорен тон. Хората обикновено предпочитат да задават въпрос, вместо да го пишат в търсачките. Например:

 • Къде мога да купя [ИМЕ НА ПРОДУКТ]
 • Покажи ми отзиви за [ИМЕ НА ПРОДУКТ]
 • Кои са най-добрите качества на [ИМЕ НА ПРОДУКТ]
 • Как [ИМЕ НА ПРОДУКТИТЕ] може да ми помогне?

 

Това са няколко примера за това как можете да развиете разговорен тон в описанията на вашия продукт.

Добавяне на Често Задавани Въпроси (FAQs)

Добавете страница с Често Задавани Въпроси (FAQs) към страниците си с продукти, тъй като това ви позволява да оставите много по-голяма следа в резултатите на търсачката на Google. Това е по-лесният начин за създаване на json ld schema

SEO оптимизацията за онлайн магазини (Ecommerce) трябва да се извършва на две различни нива, категорията на продуктите и самите продукти. Разбира се, ще има много по-малко категории продукти и трябва да започнете с категориите, тъй като можете бързо да се класирате за ключовите думи за търсене. Страниците с продуктови категории трябва да бъдат свързани със страниците от подкатегорията и самите страници с продукти, за да създадат правилната йерархия на SEO.

Нашите цени не са различни за оптимизиця на онлайн магазин или за друг тип бизнес за услуги и информация. Винаги препоръчваме и ви предлагаме цени въз основа на това, от което точно се нуждае вашият бизнес. Ако обаче имате отнайн магазини с голям брой продукти, тогава това ще ви струва повече за SEO оптимизирането на всички страници с продукти.

Абсолютно. Магазините за електронна търговия се нуждаят от SEO, за да се класират на първата страница на Google. Извличането на ползата от класирането за свързани ключови термини е от съществено значение за получаване на повече трафик на сайта и повишаване на продажбите.

Подобрете скоростта на зареждане на страницата

Ако вашият уебсайт не се зареди в рамките на три секунди, тогава ще загубите доста клиенти. Освен това Google използва скоростта на зареждане на уебсайта като един от основните фактори за класиране.

Използвайте инструмент като GTMetrix, за да проучите и подобрите класирането на скоростта на уеб сайта – вашят онлайн магазин.

On-Page SEO оптимизация за уеб сайтове за електронна търговия - онлайн магазини.

On-page SEO се отнася до оптимизирането на съдържанието и метаданните на всяка страница на уебсайта. Ключова част за SEO оптимизацията на сайтовете за електронната търговия – онлайн магазини са заглавията на и описанията на продуктите. Ето някои полезни съвети при създаването на заглавието и описанията на продуктите:

 • Използвайте ключови думи, които служат като магнит за кликване като „25% OFF“ или „Най-ниска цена“ в мета заглавието на вашия продукт, за да увеличите честотата на кликване (CTR)
 • Добавете модификатори като „Купете“ или „Намаление“, за да получите повече трафик
 • Опитайте да включите фрази като „Богата гама“ или „БЕЗПЛАТНА доставка“, за да увеличите CTR на страницата на вашия продукт
 • Създайте описания на продуктите между 300 до 800 думи за обикновени продукти и 1000+ за продукти с висока продажба. Освен това, уверете се, че не използвате основната си ключова дума повече от 3-5 пъти в описанията на вашия продукт
 • Убедете се, че основните характеристики на продукта са усно забележими и видими от пръв поглед
 • Създавайте вътрешни връзки на страници с продукти и категории
 • Използвайте поне 3-5 връзки в описанията на вашите продукти

Добавете раздел за Отзиви и оценка на продукта в страниците. Това ще стимулира интерактивността на клиентите ви, те ще общуват с вашия уеб магазин и ще напишат техния опит и оценка за дадения продукт. А това от свой страна ще помогне на онлайн магазина ви да се класира дори за ключови думи „Оценка“ ‘Review’ и ще доведе до повече трафик към уебсайта.

Показване на кратки откъси от продукта (Rich Snippets) за преглед в Google

Извадките от вашите продукти (със снимка и кратко описание) в Google ще ви помогнат да се откроите ясно на първата страница с резултати. Търсачката избира богати фрагменти за прегледи и оценка на продуктите, които ви позволяват да се радвате на повече видимост и яснота на бранда / марката.

Можете да получите тези богати фрагменти, като внедрите схемата (Schema markup) на страниците си с продукти. Това е уникален код, който осигурява по-добро разбиране на съдържанието на вашата страница.

Няма гаранция, че Google ще показва продуктите ви в този вид, само защото сте поискали, но независимо от това, правилното маркиране и спазване на схемата може да ви помогне да достигнете до резултата на Google с лекота.

Тъй като ръчната настройка на маркировката на схемата не е лесна, препоръчваме ви да използвате помощния инструмент Google’s Structured Data Markup Helper. За да настроите Rich Snippets, изпълнете следните стъпки:

 • Стъпка 1: Отворете инструмента и изберете „продукти“.
 • Стъпка 2: Намерете страница с продукти на вашия уебсайт, която има отзиви и оценки.
 • Стъпка 3: Копирайте и поставете URL адреса на вашата продуктова страница, както е показано по-долу, и щракнете върху „Стартиране на маркирането“ (“Start Tagging”).
 • Стъпка 4: Маркирайте секцията (отзиви или оценки) на страницата, за да я маркирате.
 • Стъпка 5: Маркирайте броя на рецензиите и изберете етикета „брой“. Предоставете възможно най-много информация.
 • Стъпка 6: Щракнете върху „Създаване на HTML“.

След това имате избор да копирате и поставите този нов HTML код в страницата си или да добавите новата маркировка на схемата към съществуващия си код. Освен това използвайте конзолата за търсене на Google (Google Search Console), за да проверите двукратно дали сте въвели схемата правилно.

Добавете секция Блог към вашия онлайн магазин

Съдържанието на блога е чудесен начин за генериране на вътрешни връзки в целия ви сайт и ви позволява редовно да предавате информативно и интересно съдържание на потребителите си.

Off-Page SEO оптимизация за онлайн магазини

Off-Page SEO оптимизацията за онлайн магазини,  включва партньорства, спонсорства и партньорски програми, както и изграждане на връзки.

Изграждане на връзки и съобщения

Започнете с основните тактики за изграждане на връзки за първоначална промоция на вашите продукти и оферти. Можете да започнете с цитати, коментари в блога, връзки в уеб 2.0, Q / A уебсайтове и дори сайтове за социални маркери, за да промотирате вашите оферти.

За да поддържате все по-добри класирания в търсачките, се нуждаете от качествени връзки от уебсайтове с висок авторитет в Google към основните ви целеви страници.

Партньорства

Можете да сключвате партньорства с различни уебсайтове, които работят във вашата индустрия. Тези партньорски уебсайтове ще вземат малък процент като комисионна, когато успешно продават вашите продукти. Предимството да влезете в партньорство е, че няма да се налага да стресите над увеличаването на продажбите си и ще имате повече възможности.

Намерете добър партньорски уебсайт (affiliate websites). Можете да търсите различни партньорски уебсайтове, като заложите „[Име на продукта] ПРЕГЛЕДИ“ или „[Име на продукта] Ръководство за потребителя.“ Вижте уеб сайтовете, които класират тези ключови думи и след това се свържете с тях за партньорства.

Спонсорства

Друг начин за популяризиране на вашите оферти и промоции е чрез спонсорирането им в различни блогове. Има много високоплатени блогове, които приемат спонсорирано съдържание. Можете да използвате тяхната аудитория за популяризиране на вашите продукти и засилване на продажбите ви за електронна търговия.

Имайте предвид, че блоговете със силен домейн – Domain Authority (DA)  често имат списък с условия. Трябва да създавате и популяризирате съдържанието по такъв начин, че да отговаря на техните изисквания.

SEO за Ecommerce (Онлайн магазини) България

Надяваме се, че сте намерили това ръководство за SEO оптимизация на онлайн магазин в България за полезно.

Има ли нужда моя онлайн магазин от SEO оптимизация?

Вероятно – докато средният собственик на бизнес или маркетинг мениджърът може да получат стабилен скок с най-добрите практики за SEO оптимизация на своя онлайн магазин. Текущото управление, поддръжката и активното популяризиране на онлайн магазина е сложно и отнема много време. За да бъде успешен, е необходимо да са съчетани и оптимизирани – дизайнът, разработката, копирането, CRO стратегиите и други.

Ако имате нужда от помощ в оптимизирането на вашия онлайн магазин в България, моля свържете се с нас.

 

Optimized Marketing

Optimized Web Bulgaria са Персонализирана Агенция с Пълен Набор от Услуги за Дигитален Маркетинг.

 Бизнес Център “Витоша, бул. „Черни връх“ 47, Офис 11, 1407 Промишлена зона Хладилника, София +359 87 797 3418